Selin vurduğu Ayancık için seferber oldular

Selin vurduğu Ayancık için seferber oldular

Yaşanan sel felaketi sonucu 10 insanın yaşamını yitirdiği, kayıp 6 kişi için ise arama çalışmalarının sürdüğü Ayancık’ı yeniden ayağa kaldırmak için seferber olan ilçe sakinleri, dayanışma grubu kurdu.

Sinop’ta 11 Ağustos günü etkili olan sağanak yağış, sel ve toprak kaymalarına neden oldu. İlçe merkezinde birçok binanın bodrumunu su basarken, sanayi sitesi ve pazaryeri ise tamamen yıkıldı. Resmi açıklamalara göre 10 yurttaş yaşamını yitirdi, 6 kişinin de kayıp olduğu ilçeye bağlı Babaçay köyündeki 47 ev tamamen yıkıldı.

Sel felaketinin yaşandığı ilk günden itibaren gönüllü gruplar kurulup, toplanan içme suyu, gıda, çocuk maması ve bezleri gibi yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya çalışıldı. Gönüllü grupların yanı sıra İstanbul, Ankara, Samsun, İzmir ve Mersin gibi belediyelerin yardım ulaştırdığı kentte dayanışma ağı örüldü.

İlçede yaşayan gönüllülerce oluşturulan Ayancık Dayanışma Grubu da ilçe sakinlerinin yaralarını sarmak için seferber oldu. Dayanışma grubu, kimi zaten tırlarca gelen malzemeleri indirirken, kimi zaman ise küreklerle çamurları temizledi.

İLK GÜNDEN BERİ SOKAKTALAR

Ayancık Dayanışma Grubu üyesi Mehmet Macit Yılmaz, sel felaketinden hemen sonra Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üzerinden yardım için insanlarla irtibata geçtiklerini dile getirdi. Felaketin ilk günlerinde yetkili devlet birimlerde bir kaos yaşandığını ifade eden Yılmaz, “Biz onları beklemeden dayanışma grubu kurduk. İlk etapta bize destek sağlayan Sinop’taki dayanışma grupları ihtiyaçlarımızı sorup, gönderdiler. AFAD’ın yardımlarının meydandan kapışıldığını gördük. Bir düzensizlik olduğunu bildiğimiz için bizde ara sokaklara girerek suya, ekmeğe ulaşamayan insanlara bunları ulaştırdık. Sel felaketi ilçemizi ikiye ayırdı. Karşıdaki insanlara yardım ulaştırabilmek için köprüden zincir oluşturduk. Köprülerin hepsinde ulaşım sona erdikten sonra bulunduğumuz yerde organize olarak kimsenin gidemediği üst mahallelere ve gidilebilen köylere ulaştık” dedi.

SANAYİ İŞÇİSİNE YARDIM

Ayancık Dayanışma Grubu olarak temel hedeflerinin sanayi işçilerine ulaşmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Sanayide çalışan yüzlerce çırak, usta ya da ihtiyacı olan işyeri sahiplerinin bundan sonraki 3-4 ay içerisinde gelirleri olmayacak. Bizde onlara yardım etmeyi düşünüyoruz. Bunun için yardımları kuru gıda olarak temin etmeye çalıştık. Bu yardım uzun soluklu devam edebilecek. Bu anlamda bize uzaktan ve yakından destek olan tüm örgütlü arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Emin olsunlar yardımları ihtiyaç sahiplerine teslim edilecek” diye belirtti.

DAYANIŞMA RUHU

“Felaket ortamındaki dayanışma ruhu çok farklı” diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Felaketler kaosları getirir. O kaosun içerisindeki insanların idaresi zor olabiliyor. Böyle bir durum içerisinde inisiyatif kullanarak örgütlenmek çok önemli. Özellikle Ayancık’ta emek harcayan insanlar var. Sabah erkenden evden çıkıp akşam saatlerine kadar aç, susuz çalışan arkadaşlar dayanışma ruhunu yansıtıyorlar. İçlerinde Sinop’tan, Türkeli’nden gelen öğretmen, öğrenci her kesimden dayanışma ruhunu sergileyenler var. Bu dayanışma ruhu Ayancık’ın tekrar ayağa kalkabilmesi için çok önemli olacaktır.”

DAYANIŞMANIN ÖNEMİ

Samsun’dan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Atakum Belediyesi’nin yardımlarını getiren Emircan Kuyumcu ise daha önce de afetlerde insanlara yardım ulaştırdıklarını ifade etti.

Selin hemen ardından acil yardımları bölgeye ulaştırdıklarını aktaran Kuyumcu, sivil toplum kuruluşu ve belediyenin işbirliği ile Atakum halkından toplanan yardımları getirdiklerini belirti. Atakum halkının dayanışmanın önemini bildiğini söyleyen Kuyumcu, “Elazığ depreminde de aynı şeyi yaşadık. Sosyal medya hesaplarımızdan ihtiyaç listesini yayınladığımız anda halk 24 saat içerisinde evindeki eşyasına varana kadar bize teslim etti. Öğrencilerin kendi üstündeki montu çıkarıp kutuya koyduğu anları gördük. Ülkemizde yaşanan afetlere karşı sorumluluk bilinci çok yüksek” diye konuştu.

İNSAN GÜCÜ LAZIM

Ayancık’ta en çok insan gücüne ihtiyaç olduğunun altını çizen Kuyumcu, sivil toplum kuruluşlarına bölgeye gönüllü insan gönderilmesi konusunda çağrıda bulundu. Ayancık’ı diğer sel bölgelerinden ayıran en önemli sorunun ulaşım sorunu olduğunu vurgulayan Kuyumcu, “İlçe merkezine ulaşamıyoruz. Köprülerin yıkılması ve başka ulaşımın olmaması buranın en sıkıntılı yanı. Daha önce ki sel bölgelerinde alternatif yollar üzerinden ulaşım sağlanıyordu. Mesela ilk 24 saat içerisinde yardım malzemeleri hazır olmasına rağmen yollar kapalı olduğu için Ayancık’a gelemedik” dedi.

MA / Tolga Güney

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.