Böbrekler, kanımızı filtreleyen ve vücudun toksinleri atmasına yardımcı olan, uygun mineral dengesini ve normal kan basıncını korumak için fasulye şeklindeki organlardır. Buna ek olarak, böbrekler eritropoietin adı verilen bir kimyasal oluşturur ve bu şekilde kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler. Böbrek dokusunda yüksek miktarda nefron bulunur. Günde yaklaşık 200 lt. kan böbreklerden geçmekte ve 2 lt. idrar üretmektedir. Üreter adı verilen özel tüpler böbrekleri mesaneye bağlar. Bu tüpler idrarı depolar ve üretra yoluyla vücuttan uzaklaştırır.
Böbrekler zarar görürse, atıkları ve vücuttaki aşırı suyu atma kabiliyetlerini kaybederler. Böbrek dokusuna zarar verebilecek ve işlevlerini bozabilecek çok çeşitli nedenler vardır. Bunlardan en yaygın olanları şeker hastalığı, yönetilmeyen yüksek tansiyona, otoimmün hastalıklar veya bazı ilaçların aşırı dozda (asetaminofen, naproksen, ibuprofen) kullanılıp kan alımının azalmasıdır. Akut böbrek yetmezliğinde fasulye benzeri organlar aniden çalışmayı bırakır ve disfonksiyonu telafi etmek için yeterli zamana sahip değildirler. Bununla birlikte, vakaların çoğunda böbrek fonksiyon bozukluğu, uzun bir süre boyunca yavaş yavaş ilerler. Pek çok insan kronik böbrek hastalığı olduğunu bile bilmiyor. Sebebi bu hastalığın sıklıkla böbrek hücrelerinin çoğu tahrip edildiğinden dolayı uzun süre semptomlara neden olmamasıdır. Bu belirtilerden bir veya daha fazlası varsa, uzmanlar böbreklerin incelenmesi gerektiğini söylüyor:
1. Daha sık idrara çıkma ihtiyacı: Sağlıksız böbrekleri olan insanlar özellikle geceleri idrar yapma konusunda artan bir dürtü yaşarlar. 2. Aşırı yorgunluk: Yoğun bir çalışmadan veya yoğun bir günün ardından yorgun hissetmek normaldir. Yorgunluğunuz dinlendikten sonra kaybolmuyorsa sorun var demektir. Uzun süreli yorgunluk ve enerji eksikliği, kandaki toksinlerin birikmesiyle bağlantılı olan ve sonucunda böbrek fonksiyon bozukluğunun görülmesine neden olan yaygın belirtileridir. Ayrıca, böbrek hastalığı kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu azaltabilir ve anemiye neden olabilir. Açıklanamayan yorgunluk bu hastalığın en sık görülen semptomlarından biridir. 3. İdrardaki kan: Böbrekler normal olarak kanı süzer ve atıkları yok eder. Düzgün çalışmıyorlarsa, kırmızı kan hücreleri idrarla sızma eğilimindedir.
4. Periferik ödem: Böbrek yetmezliği sıvı tutulmasına neden olur. Sonuç olarak, özellikle sabahları bacaklarınız şişebilir. Sağlıksız böbrekleriniz varsa, göz çevrenizdeki şişliği de fark edebilirsiniz. 5. İdrardaki kabarcıklar: Zarar görmüş böbrekler proteini vücutta tutamaz. Sonuç olarak idrardan akmaya başlar ve köpüklü hale gelir. 6. Hipertansiyon: Böbrekler, bir renin hormonunu sentezledikleri için kan basıncının düzenlenmesinde önemli rol oynarlar. Böbrek yetmezliği durumunda, bu kimyasalın üretimi bozulur ve kan basıncının artmasına neden olur. 7. Uyku problemleri: Kan dolaşımındaki toksinlerin, atıkların ve diğer zararlı maddelerin birikmesi uykunuzun kalitesini bozabilir ve uyku apnesi riski artabilir.
Bağırsak hareket sıklığı her insan için büyük ölçüde değişse de bağırsak hareketi olmadan üç günden fazla geçerse, bağırsaklardaki içerik sertleşir, bu da geçişi zorlaştırır ve hatta ağrılı hale getirir. Bağırsak hareketleri sırasında ıkınma veya eksik boşalma hissi de kabızlık olarak kabul edilebilir. Pekiyi sürekli kabız olmak neyin belirtisidir, nasıl geçer? Sürekli kabız olmak neyin belirtisidir? sorusuna yanıt vermeden önce kabızlık nedir? cevaplayalım. Kabızlık bir hastalık değil bir semptomdur ve birçok faktörden kaynaklanabilir. En yaygın nedenleri ise kötü beslenme ve egzersiz eksikliğidir.
Kabızlık Belirtileri Nelerdir? Her birey kabızlık semptomlarını farklı şekilde yaşayabilir. Bununla birlikte, en yaygın semptomlardan bazıları şunlardır: Birkaç gün boyunca bağırsak hareketi yapamama veya sert, kuru dışkılama, Karın şişkinliği, kramplar veya ağrı, İştah azalması, Letarji (sürekli uyuşukluk ve uyku hali). Kronik Kabızlık Neden Olur? Kronik kabızlık probleminizi tek bir nedene bağlayabilseydiniz çözümü ne kadar kolay olurdu değil mi? Genelde durum böyle olmasa da kronik kabızlığınız bir veya birden fazla nedene işaret ediyor olabilir. Bağırsaklarınızın size ne söylemeye çalıştığını ve bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Yaşam Tarzı ve Beslenme Düzeni Nasıl Kabızlığa Neden Olabilir? Kabızsanız, bağırsaklarınız yaşam tarzınızla büyük bir anlaşmazlık içinde olduğunu söyleyebiliriz. Kötü beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği kabızlığın en yaygın nedenleridir, bu nedenle diğer nedenlere bakmadan önce bunları ekarte etmek iyi bir fikirdir. Kabızlığa neden olabilecek diyet ve yaşam tarzıyla ilgili bazı faktörler: Et ve süt ürünlerinden oluşan ağır bir beslenme düzeni, Yağ ve şeker oranı yüksek işlenmiş gıdalardan oluşan ağır bir beslenme düzeni, Yüksek lifli gıdaların tüketimindeki eksiklik, Yeterli su ve diğer sıvıların tüketilmeyişi, Çok fazla alkol veya kafein tüketimi, Egzersiz eksikliği Sıkışma hissine rağmen tuvalet ihtiyacını ertelemek.
Yaşam tarzınızda birkaç değişiklik yapın ve bunların herhangi bir olumlu bağırsak değişikliğine yol açıp açmadığına bakın. Örneğin: Öğünlerinize daha yüksek lifli yiyecekler ekleyin: meyveler, sebzeler, tam tahıllar. Her gün büyük bir bardak su ile birlikte bir lif takviyesi alın. Sadece uzun bir yürüyüş olsa bile, her gün 30 dakika bir tür fiziksel aktivite yapın. Sıkışma ihtiyacınız olduğunda hemen tuvalete gidin. Alkol ve kafeinden kaçının.