Çok yorgunsunuz ve canınız da fena durumda sıkkın. Aniden göğsünüzde, kolunuza ve çenenize doğru yayılmaya başlayan korkunç bir ağrı hissediyorsunuz. En yakın hastaneye yalnızca on dakikalık mesafedesiniz ama hastaneye ulaşmayı kafayarıp kafayaramayacağınızdan bile emin değilsiniz.
Peki Ne Yapacaksınız..?
Pek çok insan kalp krizi geçirdiği sırada tek başına oluyor, çevrede yardım edecek kimse bulunmuyor. Kalp atışları düzensizleşen ve kendisini bayılacakmış gibi hisseden birinin bilincini yitirmeden evvelce yalnızca 10 saniye kadar vakti vardır.
Bu Durumda Ne Yapmanız Gerekir?
Paniğe kapılmadan üst üste kuvvetlice öksürmeye başlayın. Arabanızı sağa çekin, motoru durdurun ve dörtlüleri yakın. Arabanın arka kısmına geçip sırt üstü yere yatın. Eğer solunum yollarınızda bir sorun yoksa ayaklarınızı otomobilinizin bagajına doğru yukarıyaya kaldırın ve öksürmeye başlayın. Öksürmeden evvelce her seferinde derin bir soluk alın;
Öksürükleriniz kuvvetli olsun, derinden gelsin ve uzun sürsün, tıpkı göğsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün.
Her iki saniyede bir derin soluk alıp öksürün ve bunu yardım gelene dek yada kalp atışlarınız yine normale dönene dek devamlı yapın.
Sakın otomobilinizin içersinde oturmayın. Bu esnada sizi gören insanlar yardım edeceklerdir. Derin soluk alabilmek ciğerleri oksijenle doldurur.
Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır. Kalbe yapılan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır.
Bütün şunlar size, bilincinizi kaybetmeden evvelce hastaneye yetişecek vakti kazandırır. Ayaklarınız yukarıyaya doğru kaldırılmış olmasından bedeninizdeki tüm kan kalbe basınç yapacaktır. Bu posizyonda yatmak kalbin normal çalışmaya düzenine geçmesine yardımcı olur.
SEVDİKLERİNİZİ BİLGİLENDİRMEK İÇİN MUTLAKA BEĞENİN VE LÜTFEN PAYLAŞIN..
Bu hususta lütfen olası olduğunca çok bireyi bilgilendirin ki sevdiklerinizin başına kalp krizi gibi bir hal geldiği zaman bilinçlu davransınlar..
BU BİLGİ SAYISIZ İNSANIN HAYATINI KURTARABİLİR…!
Asla, ‘Benim Başıma Gelmez!’ diye düşünmeyin. Yaşam tarzımızın oldukça değiştiği şu son senelerde bundan sonra her yaşta insan kalp krizi geçiriyor…
7 Adımda Kalp Krizi Rehberi..!
Kalp krizi zaman zaman sessiz sedasız zaman zaman ise ciddi belirtilerle yaşanan çok mühim ve hayati bir sıhhat bozukluğu. Sessiz kalp krizi, birtakım hallarda yürürken ya da iş yaparken, birtakım hallardase yemek ardından mide baskısı, geçici fenalık hissi, bulantı ve soğuk terleme gibi belirtilerle geliyor. Birey fazlası zaman kriz geçirdiğini bile fark etmiyor.
Sesli ve gürültülü kalp krizlerinde ise ciddi ya da rahatsız edici tarzda göğüste-kollarda anlaşma, ağrı, baskı ve fenalaşma gibi problemler yaşanıyor. Fakat ister sesli ister sessiz olsun kalp krizi sinyallerini kesinlikle ehemmiyete alabilmek ve süratli hareket etmek gerekiyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Eksperi Prof. Dr. Sinan Dağdelen, kalp krizi evvel ve esnasında yaşananları 7 ana başlıkta açıklıyor.
Kalp krizi gelmeden evvelce haber veriyor:
Kalp krizleri, fazlası zaman bardağın taşacağı ana gelmeden evvelce birtakım sinyallerle kendini gösteriyor. Ön belirtiler, tez yorulma, tıkanma, yürürken ya da yokuş çıkarken daha evvelce olmayan kesiklik ya da göğüste baskı, soluk alamama ya da hava açlığı gibi şikayetler. Bu problemler fazlası zaman “Hamlaştım”, “Kilo aldım da o yüzden bu tür oluyor”, “Yemeği çok kaçırdım ” ya da “Son günlerde sporu bıraktığım amacıyla oldu” gibi güncel namacıylalere dayandırıldığından kalp akla gelmiyor. Fakat bu hafif gibi görünen şikayetler yetişkin bir insanda hele de risk faktörleri de varsa, bir kalp krizinin erken habercileri olabiliyor.
Damarın içersindeki bir pıhtı 3- 5 dakikada krize namacıyla oluyor:
Kalp krizi, kalp koroner damarlarından en az birinin tamamiyle tıkanması ile meydana çıkıyor. Bu damarların tıkanması amacıyla ille de çok ciddi darlıkların olması gerekmiyor. Kalp damarlarında yüzde 30 ile 50 arasındaki darlık durumunde da, bu bölgelerdeki ani kırılganlıklar ve pıhtılaşmalar kalp krizini başlatabiliyor. Nasıl ki, parmağımız kanadığında birkaç dakika içersinde pıhtı oluşuyor ve kanamayı durduruyor, aynı şekilde kalp damarının içersinde de birkaç dakika içersinde oluşacak bir pıhtı birdenbire damarı tıkayarak 3-5 dakika içersinde krize namacıyla oluyor. 5 dakika evvelce sapasağlam görünen bir insan birkaç dakika içersinde kalp krizi geçirebiliyor.
İlk dakikalarda ağrı, soluk alamama ve anlaşma başlıyor:
Kalp krizinin ilk dakikalarında genelde göğüste (sağ ya da sol göğüs ya da her iki kolda olabilir) ağrı, sıkışma, baskı, tıkanma ve soluk alamama hissi, anlaşma ya da göğsün mengene gibi sıkışması gibi şikayetler başlıyor. Bu şikayetler mide üzerinde, çenede, kollarda, parmaklarda, dirsekte, kolda, el bileğinde, sırtta ve hem de birtakım hallarda dişlerde de olabiliyor. Arada sırada kalp krizinin ilk belirtileri ani ritim bozukluğu ve bilinç bulanıklığı olabiliyor. Zaman zaman tansiyon düşüklüğü ya da yüksekliği ile başlayıp kalp yetersizliği belirtileri ile de kendini belli edebiliyor.
Genellikle 30 dakika ardından şikayetler azalıyor:
Şikayetler genelde en kuvvetli durumuyla 30 dakika ya da daha çok vakitbiliyor. Daha sonra ise yavaş yavaş azalıyor. Bazılarında ise bu problemler birkaç saat devam edebiliyor. Bu şikayetlere bulantı, kusma, aşırı halsizlik ve soluk darlığı da eklenebiliyor.
Müdahale edilmezse 30 dakikadan sonra kalıcı hasar başlıyor:
İlk dakikalardan itibaren kalp hücrelerinde hasar oluşmaya başlıyor. Kriz ne kadar büyükse ya da krizin üzerinden ne kadar uzun vakit geçmişse kalp hücrelerindeki hasar da o kadar artıyor. İlk 30 dakikadan sonra genelde kalıcı hasar başlıyor ve 2-3. saatten sonra kriz bölgesinin ortasında kalpte geri dönüşsüz hasar mekanları oluşmaya başlıyor. Hem de eğer kriz kalbin elektriksel santral bölgesini amaç aldıysa kalbin ne zaman duracağı belli olmuyor. Anında da durabiliyor, bir vakit ardından da.
6 saatten sonra geri dönüş zorlaşıyor:
6 saatten sonra ise kriz alanının merkezi ve çevresi tamamiyle hasarlanıyor. Kalp krizinde ilk dakikalardan itibaren ciddi hasar başladığı amacıyla erken araya girmek büyük ehemmiyet taşıyor. Kalp krizinde ilk 6 saat ciddi hasarı engellemek amacıyla çok mühim bir sınır. Eğer kriz ufak ise hal daha hasarsız atlatılabiliyor. Fakat büyük bir kriz ise baygınlık, kalp yetersizliği ve akut şok durumu oluşturabiliyor ya da kalbin tamamiyle durması da söz hususu olabiliyor.
Damarı hastanın kendi kanıyla açmak kalbi rahatlatıyor:
Akut kriz adımında fazlası zaman dilaltı hapları amacıyla geç olabiliyor ve fakat morfin gibi ilaçlar birtakım hallarda ağrıyı geçirebiliyor. Fakat kalp damarını açma prosedürü yapılabilirse hasta süratli bir şekilde rahatlıyor. Yani insanlık tarihinden beri hala en iyi ilaç insanın kendi kanı. O damarı açarak kalbe yine kan gitmesini sağlandığında en iyi tedavi tekniği uygulanmış oluyor.
BUNLARI YAPMAYIN!
Kalp krizi belirtileri yaşayanların hiç vakit kaybetmeden varsa kendi hekimleriyle iletişime geçmeleri ve çok süratli bir şekilde en yakın sıhhat kuruluşuna ulaşmaları gerekiyor. Bu gibi hallerde şunları yapmayın;
Evde acil sıhhat ekiplerine haber vermeden kendi kendini tedavi etmeyin.
Beklemeyin.
Tek başına yardımsız yola çıkmayın.
Kalp krizi esnasında yalnızsanız:
Bireynin kalp krizi geçirdiği esnada tıkalı olan damarını açabilmek amacıyla gerçekleştireceği bir manevra yok. Bunun yanında;
Öncelikle ağrı başladığı anda telefonla yakınlarınızı arayarak durumu haber verin.
Bulunduğunuz yerin kapısını Aralık bırakın. Bu, yardım etmeye ileriki olan bireyin işini kolaylaştırmış olur.
Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Yeni başlamış bir pıhtıyı yerinden sökme olsılığı çok düşük olsa da burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürün.
Evde aspirin varsa, bir bardak su ile alın.
Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin.
Pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın.
Yardım gelmesini, yatarak ya da oturarak bekleyin.
Kesinlikle ayakta beklemeyin. Çünkü kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma bozukluğu olmaması gerekir. Eğer şahıs düşerek kafasını çarpmışsa, kalp krizi ile alakalı yapılacak tedaviler, kafaya alınan vuruş namacıylaiyle yapılamayabilir.
Ağrıyı azaltmak amacıyla egzersiz yapmayın.
Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Genellikle soğuk su bu tür hallerde çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve tıkalı olmayan damarların da daralmasına namacıyla olabilir.
Bir şahıs yanı kafasınızda kalp krizi geçirdiyse;
Sağlık deneyiminiz yoksa kalp krizi yaşamış birine araya girmek etmeyin, diğer hastalara ya da kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.
Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.
Bu esnada, kalp krizi yaşamış bireyi ideal bir yere yatırın.
Ayaklarını kalp düzeyinin üstüne kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
Üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşetmek, kravatı çözüme ulaştırmak gibi yardımlarda bulunun.
Önemli olan, hastayı araştırma ve tedavilerinin, yerinde ve ideal şekilde gerçekleşebileceği bir hastaneye ulaştırmanızdır
Kalp krizi geçirme riski altında olanlar:
Şeker hastaları
Kolesterolü yüksek olan hastalar
Hipertansiyon hastaları
Orta yaş ve üzerindeki erkek ve kadınlar
Menopoz ardından kadınlar
Sigara içenler
Kilolu şahısler
Ailesinde kalp hastalığı bulunanlar ya da genç yaşta kalpten ölüm hikayesi olanlar