Büyük duayen usta

Büyük duayen usta

Büyük doayen usta Klasik Türk müziğinin duayen sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca 95 yaşında h-ayatını k-aybetti. 28 Nisan’da yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle h-astaneye kaldırılan usta sanatçının o-lümü sevenlerini ya-sa bo-ğdu.

Türk müziğinin duayenleri arasında yer alan Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’dan -kötü haber geldi. H-astanede t-edavi gören 95 yaşındaki bestekar, h-ayatını k-aybetti. TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş, usta sanatçının v-efatını sosyal medya hesabından, “Sanatkar, icracı, bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin.” if-adeleriyle duyurdu. Alaeddin Yavaşça’nın hastalığı neydi, neden o-ldü?

Devlet sanatçısı Alaeddin Yavaşça’nın v-efatının ardından en merak edilen konu ise usta ismin rahatsızlığı oldu. Peki Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın hastalığı neydi, neden o-ldü? Türk Sanat Müziği’nin başarılı ismi 28 Nisan’da yaşlılığa bağlı olarak durumunun ağırlaşmasıyla h-astaneye kaldırılmıştı. Ha-stanede t-edavisi devam eden 95 yaşındaki Alaeddin Yavaşca’nın konservatuvarda öğrencisi olan Onur Akay, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın durumunun ağır olduğunu duyurarak, sevenlerinden dua istemiş ve şu açıklamayı yapmıştı:

“Klasik Türk musikisinin yaşayan en önemli sanatçılarından ve bestekarlarından biri olan değerli hocam Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın, durumunun çok ağır olduğunu öğrendim. Kasım 2018 yılında kalça kırığı a-meliyatı olduktan sonra neredeyse iki buçuk yıldır te-davisine h-astanede ve zaman zaman y-oğun bakımda, zaman zaman da normal odada devam ediliyordu. Ayrıca doktorları ona çok iyi baktı. Yaşlılığa bağlı olarak durumunun ağırlaştığını öğrendiğim canım hocam için dualarınızı eksik etmeyin.”

Cumhurbaşkanlığı klasik Türk müziği ses sanatçısı İbrahim Suat Erbay da “Türk müziğinin bir devri daha bitti. Türk musikisinin önde gelen fem-i muhsinlerinden Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça hocamızın irtihal haberini aldım. Sevenlerine baş sağlığı diliyorum.” dedi.

Ankara Devlet Türk Müziği Korosu da Twitter hesabından. “Türk Müziğinin en önemli besteci, ses sanatçısı, duayen hocası Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça hocamız hakkın rahmetine kavuşmuştur.” açıklamasını yaptı.
Alaeddin Yavaşça kimdir?

Tam adı Mehmet Alaeddin olan sanatçı, bestekar ve tıp doktoru Yavaşça, 1 Mart 1926’da Kilis’te dünyaya geldi. Yavaşca, Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Konya Lisesi’nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi’nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok h-astanede doktorluk ayrıca yöneticilik yaptı.

“Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok/Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok” sözlerinin bestecisi usta sanatçı, 95 yıllık ömrüne 652 beste ile 256 ödül sığdırdı.

Aynı zamanda hekim de olan Yavaşca, eserlerinin 82’sini görev yaptığı ha-stanelerde besteledi. İlk eserini 1951 yılında bestelemiş olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600’ü aşkın bestesi bulunuyor. Ayin-i Şerif’ten ayrıca çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesine sahip.

Yavaşca; Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Alaeddin Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi ayrıca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verildi. Yavaşca’ya 1991 Yılında ise Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.